Geografi

Santorini er en vulkanø beliggende ca. 200km fra fastlandet i det sydlige Ægæerhav og er sammen med bl.a. Naxos og Mykonos en del af kykladerne. Santorini er navnet på den største ø i lille rund øgruppe også kaldet Santorini.
Øgruppen består udover hovedøen Santorini også af Therasia/thirassia, Nea Kameni, Palaia Kameni, Aspronisi og Christiana, hvoraf Santorini og thirassia er de eneste beboede øer.

Øgruppen har et samlet areal på ca. 91km2, hvoraf hovedøen Santorini udgør de 73km2. Santorini er formet som en halvmåne og øen er ca. 18km lang og 2,5 km bred. Øgruppen er resterne efter et gigantisk vulkanudbrud/eksplosion ca. 1600 f. kr., hvor det nuværende caldera blev skabt. En caldera er en kraterlignende vandfyldt formation, der fremkommer når en vulkan synker sammen efter et stort udbrud. Ordet Caldeira kommer fra Portugisisk og betyder kedel Kilde: da.wikipedia.org
Før dette udbrud, der også ødelagde øens tidligste besættelser, var Santorini en del af en større rund ø, dengang kaldt Strongyle (på græsk: ”den runde”). Efter vulkanudbruddet blev en kæmpe central lagune skabt. Lagunen er mere eller mindre firkantet og måler ca. 7x12km, omgivet af 300 meter stejl kraterkant på 3 af siderne mod Santorinis dramatiske vestkyst. På den 4 side er lagunen delvist adskilt fra havet af den mindre ø Therasia (se nedenstående billede). Lagunen har to åbninger til havet, en nord og syd for thirassia. Santorinis kæmpe lagune er op mod 400 meter dyb på midten, hvilket gør den til en sikker havn for alle typer af skibe. Også derfor er alle øens havne placeret i Lagunen.

Vulkanen på Santorini er stadig aktiv og var sidst i udbrud i 1956, hvilket medførte et jordskælv, der ødelagde mange landsbyer på øen.
Flere steder på vestkysten kan man se de forskellige lag af størknet lava oven på hinanden, i røde, sorte og hvide farver. Mod øst daler jorden ud og bliver mere flad. Det er også på østsiden, man finder Santorinis bedste strande. Alt efter hvilket lavalag, der er synligt finder man både røde (Red Beach), sorte (The Black Beach) og hvide (the white beach) strande på Santorini, da sand og småsten er skabt af størknet lava. Læs evt. vores artikel om øens strande.