Oia

Oia er nok den mest berømte og smukkeste by på Santorini. Oia er mest kendt for dens rolige atmosfære og de fantastiske solnedgange. Oia ligger 11km nord vest for Fira og ligger ligeledes på toppen af de imponerende klipper med en fantastisk udsigt til Vulkanen Palia og Nea Kameni samt øen Thirassia. Ved første øjekast kan byen godt minde om en lille version af Fira med flotte klassiske klykladiske bygninger og huse og kirker klistret på klippevæggen.

Husene i Oia. Foto: Pedro Szekely

Oia er en charmerende by med små huse i smalle gader, kirker med de karakteristiske blåmalede kirketårne. Oia er overraskende stor og har kun en enkelt hovedgade, der fører hele vejen gennem byen. Du kan opleve det meste af Oia ved blot at følge denne gade og nyde den skønne udsigt hele vejen. Byen har et stort udbud af cafeer og taverner. Kommer du til Oia om aftenen, så sørg for at finde plads på en taverna, der ligger placeret helt ude på kraterkanten, så du derfra kan nyde solnedgangen, mens du nyder et måltid græsk mad.

Den bedste udsigt over solnedgangen finder du i hver sin ende af hovedgaden. Enten i den østlige ende af byens med dets centrale torv samt kirken Panagia af Platsani, der er åbent hver aften i hele sommersæsonen, eller i den vestlige ende med resterne af det venetianske slot og byens traditionelle kykladiske vindmøller.

Ved det centrale torv er der i sommerhalvåret ofte udendørskoncerter. Det er også her alle de lokale mødes og snakker, mens børnene leger rundt på torvet.
I Oia er der også et stort udbud af turistbutikker. Mange kunstnere er igennem året blevet forelsket i byen og derfor finder du også mange små gallerier i Oia.
I byen finder du også flere kulturelle attraktioner, som f.eks. det maritime museum, der huser et lille bibliotek, emner fra det maritime liv i området, samt resterne af en venetiansk fæstning.

Solnedgang over Oia. Foto: Pedro Szekely

I Oia er der også en lille havn, der kan nås ved at gå de 300 trappetrin ned. Du finder trappen i den østlige ende af byen, ikke langt fra Platsani kirken. Derfra kan man tage med små både på ture til bl.a. Thirassia . Her finder du også den lille rullestens strand/badebugt Ammoudi, hvor der også ligger flere hyggelige taverne, der specielt er kendt for deres friske fisk.

Du kommer nemmest til Oia i lejet bil eller på scooter. Parker ved den store parkeringsplads du møder, lige når du kommer ind i byen, og nyd det sidste stykke vej til fods, inden du rammer centrum af Oia.
Der er en busstation i Oia, så der er også mulighed for at tage bussen.