Akrotiri

Akrotiri er den største arkæologiske udgravning på Santorini. Akrotiri er en af de mest imponerende og vigtigste arkæologiske udgravninger i det Ægæiske hav. Udgravningerne af Akrotiri på Santorini blev startet i 1967 af Spyridon Marinatos.

Den første beboelse på stedet stammer fra slutningen af bondestenalderen ca. 4000 år f.Kr og var af minorisk oprindelse. I løbet af den ældre bronzealder (3.000 f.Kr) udviklede byen sig hastigt, og i begyndelsen af den yngre bronzealder havde Akrotiri (Thera) udviklet sig til en af de vigtiste by og havne centre i det Ægæiske Hav.
Området bebyggede størrelse, store vægmalerier, møbler og fartøjer fundet ved Akrotiri vidner om den store udvikling og velstand stedet har haft. Forskellige importerede

genstande fundet i bygningerne viser det brede netværk til de omkring liggende lande. Fund viser at Akrotiri bl.a. har været i kontakt med Kreta, det græske fastland, Dodekaneserne, Cypern, Syrien og Egypten.

Byen havde store imponerende 2 og 3 etages bygninger og avancerede drænsystemer. Mange store vægmalerier af blomster, delfiner, fiskeri og andre gamle hverdagsscener og flot malet keramik og fresker er fundet under udgravningerne. Flere af disse ting kan ses på det forhistoriske museum i Fira. Dog er de flottest velbevarede fresker fra Akrotiri, Santorini kun udstillet på det nationale arkæologiske museum i Athen.

Byens ”liv” fik en brat ender i det i det 1700 århundrede f.Kr. Da byen og Santorini blev ramt af et alvorligt jordskælv, der tvang indbyggerne til at opgive stedet. Hele øen og byen blev dækket af et vulkansk materiale. Det er også dette vulkanske materiale der lage sig som et beskyttende lag over byen og dens bygningerne der gør at vi i dag ved udgravningerne kan se mange imponerende intakte bygninger og genstande der er langt over 4000 år gamle.

Akrotiri. Foto: Klearchos Kapoutsis

I området omkring Akrotiri findes mange hoteller og taverner. Det er også tæt på Akrotiri man finder en af øens mest berømte strande, ”The Red beach”

Åbningstider og priser:
Akrotiri er åbning dagligt i perioden 1. april til 31 oktober fra 08:20:00
Entre til Akrotiri koster 12 euro.
Der er fri entre for børn, personer over 65 samt studerende.

Besøg denne side for mere info.