Firostefani

Hører man til dem, der måler korte afstande i stenkast, kan man godt forberede sig på knuste ruder. For kan man springe omkring en meters penge med samlede ben, kan man også komme fra Fira til Firostefani med betydelig lethed. De to er ganske enkelt vokset sammen, og da alle bygningerne til forveksling ligner hinanden, med deres hvidmalede mure og blå vinduer og døre, kan det være sin sag at vide, hvornår man har bevæget sig fra den ene og ind i den anden.

Feriegæster vil hurtigt opdage at der udover hotellerne, ferielejlighederne og et par enkelte restauranter ikke er meget af noget som helst i Firostefani. Hvilket gør den ganske overkommelige gåafstand til Fira til noget af en fordel, for der finder man alt, hvad hjertet måtte begære af underholdningspotentiale, for ikke at tale om muligheden for at indkøbe de uundværlige souvenirs. Smykkesalg er også en ganske omfattende aktivitet i Fira, og når nu huden via solens gavmilde stråler har opnået en fin glød, er der for visse ikke noget som at iføre sig et eller flere stykker skinnende guld. Så er man advaret!

På Santorini har man typisk bygget højt, således at også Fira og Firostefani med deres 260 meter over vandet bestemt ikke lader sig se ned på. Så hvad man med sikkerhed kan finde i Firostefani er alt godt for øjet. Man behøver bare vende ryggen til byen, så har man den mest fantastiske udsigt ud over havet. Kykladerne er uden tvivl et af de smukkeste øhave denne klode har at byde på, og det fremherskende klima betyder fantastiske solnedgange dag efter dag.

View from Firostefani, Santorini, Foto: Klearchos Kapoutsis

Man kan også bevæge sig ud på det samme hav, da der fra havnen i Fira afgår diverse turbåde. Med disse kan man blandt komme ud og se de udslukte vulkaner Nea og Palia Kameni. Før i tiden var havnen i Fira hovedhavn på Santorini, men i vore dage lægger alle færgerne til i havnen i Athinios, ca. 12 km væk. Skulle man derfor få trang til et smut til en af de andre øer i Kykladerne, er det altså Athinios, man skal til. Det er ikke noget problem, da man har arrangeret det så smart at busruternes tider er nøje afstemt med færgetiderne. Busserne på Santorini er moderne og billige, regn med ca. 20 kr. for en tur til selv det mest afsidesliggende stoppested. Det skal dog siges at Santorini ikke er anderledes end de fleste andre feriesteder: Så længe der er et udbygget vejnet, kan man som feriegæst med opdagelsestrang have stor fornøjelse af at leje en bil. Det kan gøres for en enkelt dag af gangen, man behøver ikke have den stående foran hotellet i dagevis, mens man selv slapper af ved poolen. Får man så pludselig lyst til at krydse lidt rundt på øen, lejer man bare en bil for dagen. Man kan også tage bussen til færgestedet, færgen til en anden af øerne, og så leje en bil der, og udforske den ø efter forgodtbefindende. Efter en skøn dags udflugt kommer man så tilbage til sit hotel i Firostefani, hvor der er dejlig fredeligt og roligt.